fredag 13 december 2013

Rätten och könsmaktsordningen

Idag tänker jag på vad som är att betraktas som en rättighet och inte.

Vi kan ta könsrollerna som exempel.

Vi kan inte välja vilket kön vi föds med och oftast får vi heller inte välja vilken könsroll vi skall identifiera oss med. De två könsroller som dominerar i samhället (man och kvinna) leder dock sällan till någonting gott. Om du identifieras som man, kommer du sannolikt att fostras så att det blir svårt att bygga känslomässigt varaktiga förhållanden och du löper större risk att bli utsatt för misshandel på väg hem från krogen. Som kvinna fostras du in i en värld där du tvingas acceptera lägre lön, mer arbete och ett ständigt objektifierande av din kropp.

Medan vissa behandlar köttätande och bilåkande som en mänsklig rättighet, tvingas alla människor på jorden att anpassa sig efter en könsmaktsordning som gör att riktiga mänskliga rättigheter som: "Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en andra av gemenskap." inte kan upprätthållas.

Orka att det finns människor som tror att det finns ett fritt val när vi inte ens kan leva fria i förhållande till de könsroller som gör oss illa varje dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar